Italia se pregătește de VÂRFUL valului OMICRON la sfârșitul lunii ianuarie 2022 – Avertismentul cel mai sumbru

Anunțul a fost făcut de unul dintre cei mai reputaţi virusologi italieni, Massimo Galli, care previzionează un vârf în actualul val de COVID-19 determinat de varianta OMICRON la sfârșitul lunii.

„Având în vedere ritmul de creștere de pe curba epidemiei, pare că se răspândește atât de rapid încât nu se pot face anumite prognoze. Timp de o zi-două rata vaccinării a scăzut. În aceste zile de vacanță au fost mai puține teste, pentru că au fost doar cei care au avut simptome de boală sau contacte directe cu infectați. Însă cred că e inevitabil, chiar la un număr mai mare de vaccinări, să avem din ce în ce mai multe infectări”, a declarat Massimo Galli.

„În mod realist vorbind, mă aștept la creștere pentru multe zile în plus și cred că acest lucru face ca prudența să fie obligatorie”, a declarat el pentru televiziunea RAI, potrivit agenției italiene ANSA.

Italia a înregistrat vineri un bilanţ zilnic record de 144.243 de noi cazuri de COVID-19. În acest timp, preşedintele fundaţiei sanitare italiene GIMBE, Nino Cartabellotta, a subliniat că se impun măsuri de „încetinire a circulaţiei virusului” pentru a evita saturarea spitalelor. Chiar dacă acum administrarea dozei ”booster” de vaccin anti-COVID-19 contribuie la atenuarea presiunii asupra sistemului sanitar, situaţia se poate înrăutăţi din cauza numărului mare de infectări.

Guvernul condus de Mario Draghi a decis începând de luni intrarea întregii ţări în ”zona galbenă”, adică nivelul al doilea de restricţii antiepidemice, ce prevede, printre altele, purtarea măştii şi în spaţiile deschise sau limitarea la patru a numărului persoanelor care pot sta la o masă în baruri sau restaurante, relatează EFE, potrivit Agerpres.

Guvernul italian a decis chiar pe 30 decembrie anul trecut să solicite certificatul de vaccinare în mijloacele de transport, hoteluri, terase ale restaurantelor, târguri şi congrese, piscine şi săli de sport, după primele recorduri negative de 100.000 de cazuri confirmate.

În țara vecină, Elveția, epidemiologul consilier sanitar al guvernului, Richard Neher, a avertizat că jumătate din populaţia acestei ţări s-ar putea infecta din cauza transmiterii rapide a variantei Omicron. Acesta a mai atenţionat că numărul spitalizărilor începe să fie preocupant, deşi datele preliminare sugerează că varianta Omicron ar fi mai puţin virulentă decât Delta. O avalanşă de cazuri într-un interval scurt de timp poate satura rapid sistemul sanitar, a insistat Richard Neher, subliniind că este nevoie de restricţii asupra marilor evenimente şi spaţiilor închise pentru a frâna acest nou val.

Leave a Reply