Importurile de roșii lovesc puternic în producătorii români: „E invazie de roșii pe piață!”

Tomatele de import creează haos printre producătorii români, iar sprijinul guvernamental este minimal: “Nu știm de unde vin, este o invazie de roşii”, se plâng fermierii. Aceste tomate sunt vândute mult sub preţurile practicate de producătorii autohtoni, punând în pericol întreaga industrie. Producătorii subliniază că, în contrast, costurile ridicate pentru tomatele cultivate în spaţii protejate pe timpul iernii se reflectă în preţul final al produselor lor, însă pe piaţă predomină tomatele de import, mult mai ieftine, compromiţând agricultura locală. Fermierii se plâng și de faptul că ajutorul de stat oferit, de doar 1.500 de euro pentru 1.000 mp este extrem de mic.

990 de cultivatori de tomate din judeţul Buzău au depus cereri de ajutor financiar în contextul crizei din Ucraina, atrăgând atenţia asupra unei invazii de tomate care a pătruns în România, legume comercializate la preţuri cu mult sub cele practicate de producătorii locali.

Direcţia pentru Agricultură Judeţeană (DAJ) Buzău a primit până la data de 10 mai 2024 cereri de solicitare aferente Schemei de ajutor de stat pentru compensarea parţială a pierderilor la cultura de tomate în spaţii protejate, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Cuantumul ajutorului de stat care se acordă per beneficiar este echivalentul în lei al sumei de 1.500 euro pentru 1.000 mp. Pentru a fi eligibili, legumicultorii trebuie să facă dovada înfiinţării unei suprafeţe cumulate de minimum 1.000 mp, cultivată exclusiv cu tomate în spaţii protejate, să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu tomate în spaţiile protejate, în anul 2024, la data depunerii cererii, să nu se afle în dificultate, respectiv în lichidare sau în faliment şi să menţină cultura de tomate în spaţii protejate înfiinţată, până la data efectuării plăţii.

“Au depus cereri de sprijin 990 de legumicultori la nivelul judeţului Buzău, fiecare dintre ei pentru câte 1000 mp. La acest moment DAJ a demarat verificările în teren”, a precizat, pentru AGERPRES, directorul DAJ Buzău, Cosmin Florea.

Leave a Reply