Guvernul portughez relaxează restricţiile, încurajat de numărul redus de spitalizări

Varianta Omicron a ajuns în Portugalia, ţară cu una din cele mai ridicate rate de vaccinare din lume, 89% cu schema completă. Numărul de infectări a ajuns astăzi 40.000. 

În spitale se află acum 1.251 de pacienţi cu COVID-19, comparativ cu un vârf de 6.869 la 1 februarie 2020.

Începând de lunea viitoare, doar persoanele infectate cu coronavirus şi cele care locuiesc cu ele vor trebui să se izoleze, nu însă şi cele care au primit doza booster de vaccin (în total, circa 3 milioane de portughezi).

Elevii pot reveni la şcoală de luni, însă ordinul privitor la munca de acasă, impus în jurul Crăciunului, va rămâne în vigoare până pe 14 ianuarie, a precizat Costa.

Barurile şi cluburile de noapte se vor putea redeschide pe 14 ianuarie, însă pentru acces va fi necesar un test negativ. Acesta va fi cerut în continuare şi tuturor pasagerilor curselor aeriene spre Portugalia.

Creşterea numărului de infectări survine cu trei săptămâni înaintea alegerilor generale anticipate de pe 30 ianuarie. În acest context, premierul Costa a promis că autorităţile vor face tot posibilul pentru ca toţi alegătorii, inclusiv cei aflaţi în izolare, să-şi poată exercita dreptul de vot.

Preşedintele Marcelo Rebelo de Sousa a declarat miercuri că izolarea ar putea fi suspendată temporar în ziua scrutinului.

Leave a Reply