Gabriela Firea: Statul a eșuat în misiunea de a apăra copiii și adolescenții. Avem fete de 12-13 ani care au devenit mame – Primele măsuri

Gabriela Firea afirmă că, în cazul mamelor adolescente, „statul a eșuat în misiunea sa de a apăra această categorie socială fragilă”. 

„Mame adolescente. Copii fără copilărie! România este în continuare una dintre țările din Uniunea Europeană cu o rată mare de nașteri în rândul adolescentelor. Numai anul trecut, au devenit mame peste 19 mii de tinere.

În multe cazuri, din păcate, statul a eșuat în misiunea sa de a apăra această categorie socială fragilă din care fac parte copiii și adolescenții. Avem fete de 12-13 ani care au devenit mame, copii care au făcut la rândul lor copii.Nașterea unui copil la o vârstă atât de fragedă schimbă definitiv viața mamei care nu a trecut nici ea de vârsta adolescenței. Educația are un rol important pentru a reduce cifrele din statistici, așa cum este important ca aceste tinere să fie ascultate, consiliate și informate. În calitate de ministru al Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse voi aduce la aceeași masă instituțiile și organizațiile non-guvernamentale cu atribuții și activitate recunoscută în acest domeniu, la începutul anului 2022. Scopul acestei întâlniri este de a găsi împreună soluții punctuale pentru prevenirea cazurilor de sarcină în cazul adolescentelor cum ar fi programe de informare a tinerelor aflate în centrele din sistemul de protecție al copilului, de consiliere pentru adolescentele care provin din familii dezorganizate sau cu posibilități materiale reduse și programe de îndrumare a tinerelor care provin din comunități etnice”, a scris Gabriela Firea pe Facebook.

Aproape 17.000 de adolescente au devenit mame în 2020, potrivit unui Raport al Organizației Salvați Copiii România. Cele mai multe sunt din Mureș și Dolj. Sunt mame care, la nici 23 de ani împliniți, nasc deja al cincilea copil.

Leave a Reply