Fructul exotic cu miros urât care este la mare căutare – Cererea globală a crescut cu 400% în ultimul an

 

Cererea globală pentru acest fruct a crescut cu 400% de la an la an, potrivit HSBC, care a spus că este în mare măsură susţinută de o ”nebunie” pentru fructe în China.

”În contradicţie cu tendinţele globale, cererea de durian creşte cu 400% de la an la an, condusă exclusiv de o nebunie din China”, se arată într-un raport publicat luni de bancă.

În ultimii doi ani, China a importat durian în valoare de 6 miliarde de dolari, reprezentând 91% din cererea globală, a declarat în raport economistul ASEAN de la HSBC, Aris Dacanay.

”Boom-ul durian” este concentrat în mare parte în China, unde consumatorii nu îl privesc doar ca pe un fruct, ci şi ca pe un cadou care evidenţiază bogăţia celui care dăruieşte. În plus, a devenit mai frecventă în China includerea durianilor ca parte a cadourilor obişnuite pentru prieteni şi rude la logodnă.

În timp ce boomul cererii de durian din China a început încă din 2017, cererea a crescut puternic abia de la sfârşitul anului 2022, potrivit datelor de la HSBC.

Exportatori cheie de durian

”Regele fructelor”, aşa cum este supranumit durianul, se vinde cu mai mult de 10 dolari kilogramul în China, comparativ cu o medie de aproximativ 6 dolari kilogramul în ţările din Asia de Sud-Est. Iar principalul furnizor al acestei creşteri a cererii se află în ASEAN, care a reprezentat 90% din exporturile mondiale de durian în 2022.

Numai Thailanda reprezintă 99% din totalul exporturilor de durian în blocul de 10 naţiuni din Asia de Sud-Est, care cuprinde Brunei, Cambodgia, Indonezia, Laos, Malaezia, Myanmar, Filipine, Singapore, Thailanda şi Vietnam.

”Durianul va fi noul cauciuc? Poate că într-o zi, va fi o tradiţie mondială să oferi [viitoarei] soacre un durian. Numai timpul va spune”, a spus Dacanay.

Creşterea cererii de durian oferă oportunităţi şi pentru restul Asiei de Sud-Est, nu doar pentru Thailanda, a spus economistul.

”Piaţa din China este atât de mare încât există o mulţime de spaţiu pentru ca alte naţiuni ASEAN să intre direct şi să concureze, un fel de goană pentru durian”, a scris Dacanay.

Acordul de liber schimb al Parteneriatului Economic Regional Cuprinzător, care cuprinde blocul ASEAN pe lângă China, Coreea de Sud, Japonia, Australia şi Noua Zeelandă, permite participanţilor un acces mai liber şi egal la piaţa chineză, se arată în raport.

”Fereastra de oportunitate este acolo… piaţa durianului este încă devine din ce în ce mai mare, deoarece alte economii din ASEAN se grăbesc cu nerăbdare să concureze împotriva dominaţiei Thailandei asupra Regelui Fructelor”, a spus Dacanay.

Leave a Reply