Corelatia dintre evolutia artei si dezvoltarea societatii

Afirmatia: „arta nu mai este ce era” este des folosita in cercuri de simplii amatori de arta, dar si de critici consacrati. Aceasta axioma denota faptul ca arta este un concept in continua miscare, dezvoltare, evolutie. Dar nu intotdeauna putem depista factorul generator de curente artistice. Pentru a putea intelege ce anume genereaza miscarile artistice trebuie sa intelegem in primul rand ce este arta. Arta este modul prin care geniul creator transpune toate influentele sale interioare si exterioare intr-o forma fizica. Astfel, o opera de arta este o fereastra in timp, o intrusiune de gen psihologic in mintea creatorului si in societatea acestuia.

Privind o sculptura, un tablou sau chiar ascultand o compozitie muzicala putem vedea prin ochii geniului creator modul in care acesta a fost influentat de societatea din jurul lui. Arta evolueaza in ritm cu societatea, acestea sunt si vor fi intotdeauna interconectate. Pe masura ce mentalitatile se schimba, regimurile politice, ideologiile, arta isi urmeaza cursul natural. Renascentismul si iluminismul evidentieaza cel mai bine aceasta afirmatie. Orice forma de reprezentare artistica, indiferent ca discutam despre o productie cinematografica sau despre o panza pictata exprima o suita de sentimente, de trairi si de impresii ale artistului asupra evenimentelor din jurul sau.

Spre exemplu, celebra „Guernica” a marelui Pablo Picasso. Aceasta opera a fost creata ca un raspuns al bombardamentelor asupra satului Guernica, atunci cand fascistii italieni si nazistii germani au bombardat aceasta comunitate la cererea nationalistilor spanioli. Pictura starneste sentimente puternice in sufletul privitorului inca de la prima vedere, provocand-ul sa empatizeze cu sentimentele pe care insasi creatorul le-a avut. Arta este mai mult decat estetica, arta este mesaj, empatie si principalul martor al evolutiei sociale.

Leave a Reply