Elevii care contestă scăderea mediei bursei de merit în 2022, acuzați de Sorin Cîmpeanu de mentalitate comunistă

„Bursele de performanță și merit sunt pentru cei mai buni. Stimulăm competitia și învățarea. Pentru toti ceilalti există burse sociale, de studiu, profesională, bani de liceu. Exista burse pentru toată lumea. Meritul trebuie să fie într-un sens corect. Nu putem da curs acestei cereri de a acorda burse de merit pentru peste jumătate dintre elevii României. 

Nu voi fi adeptul principiului comunist: dați mai puțin să ajungă la toată lumea. Să revenim la bursele de merit de 6 sau 8 lei pe lună? Nu am să fac asta,” a declarat Sorin Cîmpeanu, miercuri seară, la un post TV.

Declarația ministrului vine după ce a fost acuzat că a decis, fără consultare, tăierea burselor de merit pentru peste 700.000 de elevi din România. Mai multe asociații de elevi i-au reproșat ministrului Educației că propunerile lor nu au fost luate în considerare pentru modificarea mediilor acordării burselor de merit, de a nu modifica media de la 8,50 la 9,50, pe lângă introducerea, „din pix”, a condiției de maximum 10 absențe nemotivate.

Sorin Cîmpeanu, acuzat de TĂIEREA burselor de merit din România, fără consultare – CÂȚI elevi sunt afectați în 2022.

Pe de altă parte, Sorin Cîmpeanu se apără și invocă numărul prea mare al elevilor care au luat bursă de merit în primul an de pandemie, pentru că nu ar corespunde realității, majoritatea anului școlar anterior fiind făcut mai mult online din cauza COVID-19.

„53 la sută dintre elevii României au luat într-un an atipic, cu un sistem de evaluare irelevant, note peste 8.50. (…) Dacă elevii din România mă conving pe mine că starea învățământului din România este atât de bună încât 53 la sută sunt elevi de top, i-aș ruga să se uite în Franța în Germania, SUA, cam câți elevi sunt catalogați ca fiind elevi de top. Mai mult de jumătate? Păi, dacă avem mai mult de jumătate elevi de top de geniu, care merită burse de merit, înseamnă că nu avem nici o problemă cu sistemul de învățământ și stam mai bine la acest capitol decât Marea Britanie, SUA. Nimeni nu are peste 50 % de studenti de top. 347.000 de elevi înseamnă 1 elev din 4, sau 25 % dintre elevi, care primesc burse de merit”, a mai declarat Cîmpeanu. 

VALOAREA burselor acordate de Ministerul Educației 

Burse de performanță – 500 de leiBurse de merit – 200 de lei, pentru medii de la 9,50 în sus și cel mult 10 absențe nemotivateBurse de studiu – 150 de lei, pentru medii de la 7,50 în sus și 10 absențe nemotivateBurse profesionale 200 de leiBurse bani de liceu 250 de leiBursa de ajutor social – 200 de lei 

Cuantumurile tuturor burselor au fost stabilite potrivit Hotărârii de Guvern nr. 1.094/2021, publicată în Monitorul Oficial nr. 973 din 12 octombrie 2021, iar pragul mediei de acordare a burselor de merit a fost modificat prin Ordinul nr. 5870 din 22 decembrie 2021 și publicat pe 4 ianuarie 2022 în Monitorul Oficial.

Leave a Reply