Dosar PENAL pentru AUR pentru minimalizarea Holocaustului. Ce spune Parchetul General

”La data de 6 ianuarie 2022, urmare a sesizării din oficiu în conformitate cu art. 292 din Codul de procedură penală, la nivelul Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a fost înregistrat un dosar penal privind comunicatul de presă emis pe 3 ianuarie 2022 de partidul AUR, intitulat „Experimentele ideologice asupra copiilor din România trebuie să înceteze!”, în care se efectuează cercetări in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunii prev. de art. 6 alin. 1 din OUG nr. 31/2002, respectiv în varianta „minimalizarea în mod evident, prin orice mijloace, în public, a holocaustului ori a efectelor acestuia”, informează Parchetul. 

Reacția vin în contextul unui comunicat controversat trimis de liderii AUR, prin care aceștia caracterizează istoria Holocaustului drept „temă minoră ridicată la rangul de materie, ce subminează calitatea învățământului din România”. 

Reamintim că imediat după apariția în spațiul public a comunicatului respectiv, ambasadorul Israelului în România, David Saranga, a reacționat dur, susținând că atitudinea liderilor partidului condus de George Simion și Claudiu Târziu contravine valorilor democratice însușite de România.

Și Institutul Elie Wiesel a condamnat manifestările AUR. „A nega Holocaustul, în spatele imunităţii parlamentare, nu face decât să întreţină ura antisemită, ale cărei consecinţe politice au dus la Holocaust”, a transmis Institutul.

Gabriel Oprea, președintele Uniunii Militarilor și Polițiștilor Mihai Viteazul și fost vicepremier pe securitate națională și ministru al Apărării, a comentat, în exclusivitate, la Realitatea PLUS, poziția AUR, partid parlamentar, condamnabilă, despre Holocaust.

Întrebat despre poziția AUR despre Holocaust, Gabriel Oprea a declarat că Holocaustul este un adevar dureros care nu poate fi nici negat, nici minimalizat. Uniunea respinge, condamnăm orice acțiune extremistă și respingem poziția unui partid parlamentar referitor la Holocaust”.

„Catalogarea Holocaustului drept o temă minoră de un partid din Parlamentul României denotă o totală lipsă de respect față de realitate, față de un stat și un popor. Care sunt prieteni ai statului român. Educația presupune in primul rând, vorbim de tineri, de copiii români, presupune cunoaștere, informare, au dreptul copiii români să știe adevărul, petele negre, cu dramatismul lor”, a afirmat Oprea. 

„România, statul român, românii au cunoscut de-a lungul vremurilor durere, nedreptate și tragedii. Vorbim în același timp de Constituția României, de legile României, de valori și principii. Să nu uităm că statul român a fost unul din primele state care la 11 iunie 1948 a recunoscut Statul Israel. Un stat prieten al poporului român. România este un stat membru NATO, al UE, își face drum ca să fie respectată. Cred că românii trebui să facă acum altceva, că sunt timpuri grele. Să fim uniți, e pandemie, e iarnă. Avem simbolurile ns Aramată si Biserică, în care 90% dintre români cred. Cred că trebuie să ne menținem prietenii, să vorbim de principii și democrație. Asta trebie să facă România in acest moment”, a mai declarat Gabriel Oprea, președintele UMPMV, fost vicepremier pentru securitatea națională și fost ministru al Apărării, la Realitatea PLUS.

Uniunea Militarilor și Polițiștilor “Mihai Viteazul” (UMPMV) a anunțat marți că „respinge si condamnă orice acțiune de natură extremistă, indiferent de entitatea care o emite, fie că vorbim despre partide politice, instituții sau persoane publice”.

Leave a Reply