Putin despre Mos Craciun

Pentru ca se apropie sarbatorile cu pasi repezi, nici venirea lui Mos Craciun nu este departe, spre bucuria copiilor dar si a celor mari care se incapataneaza sa ramana mici si sa creada, macar o data pe an intr-o lume maginca, buna, vesela, cu totul minunata. Pana la venirea sa, ar trebui sa stim cine este defapt Mos Craciun si ce istorie are el astfel incat sa-i intelegem legatura cu sarbatoarea Nasterii Domnului si bunavointa cu care trateaza el pe toata lumea.

Craciunul a devenit o sarbatoare legala in majoritatea tarilor abia in secolul al XIX lea, pana atunci neexistand colinde, brazi impodobiti sau alte traditii. O data cu aceasta sarbatoare si-a facut aparitia si un batran magic, ce locuia aparent la Polul Nord si care in noaptea dinaintea Craciunului facea un tur al lumii cu sania sa trasa de reni si oferea cadouri de sarbatori tuturor. El a fost denumit Mos Craciun.

Reprezentarile sale s-au schimbat in timp datorita diversilor scriitor ce au interpretat povestea intr-o maniera persoanala si asa, povestea sa a diferit de la loc la loc de la generatie la generatie in functie de cultura populara si de zvonurile auzite despre acest personajbatran, bun si darnic. In mare parte crestinii stiu din stravechi ca, Fecioara Maria a cerut adapost unui batran cioban Mos Ajun iar acesta fiind lipsit de posibilitati a indrumat-o catre Mos Craciun ce era mai instarit.

Mos Craciun a lasat-o sa nasca in grajd pe Fecioara Maria, dar afland apoi ca nevasta sa o ajutase, i-a taiat mainile acesteia. Abia a doua zi cand batranul a aflat cine se nascuse intr-adevar in grajdul sau s-a cait si si-a daruit intreaga avere saracilor, in special copiilor.

Aceasta este prima informatie legata de Mos Craciun de la care au deviat restul de povesti dar si reprezentarea sa fizica, asa cum este descrisa in cartile religioase, ceva intre om si creatura mitica (batran cu o barba lunga, bogat, nascut inaintea tuturor sfintilor si mai mare peste ciobanii din satul in care s-a nascut Hristos). Mos Craciun are alaturi si spiridusii care pana sa-i fie prieteni si sa il ajute, furau cadourile copiilor de sub brad.

Clement Clark, Thomas Nast, Thile, Toplius sau Rydberg sunt scriitori celebrii care au contribuit la povestea lui Mos Craciun si istoria sa, modificand-o pe alocuri, adaugand diverse informatii cu privire la locul in care acesta traieste (Polul Nord apoi Laponia), la prietenii sai si chiar la formula magica ce-i face pe reni sa zboare si a faca intr-o singura seara inconjorul lumii.

Desi au fost perioade in intreaga lume cand Craciunul, Mos Craciun, colindele sau divere alte traditii specifice au fost categoric interzise, in final traditia nu a disparut iar povestea s-a conturat din ce in ce mai bine aflandu-se intodeauna noutati despre acest personaj mitic. Cum intodeauna o poveste face viata mult mai frumoasa, Mos Craciun isi are cu siguranta locul sau special in inimile tuturor.

One comment

  1. Nu imi vine sa cred ce ai spus despre Mos Craciun! Cum sa ii taie mainile lu' nevasta-sa? Doamne fereste! Nu concep asa ceva! :Dar de-o fi adevarat…cand il prind ca pune cadourile sub bradul meu, peste doua zile il pun la interogatoriu si iti jur ca-l barbieresc si ii vopsesc parul cu verde, daca nu-mi spune adevarul! 🙂

Leave a Reply