Descoperire revoluționară în lupta împotriva COVID. Antidotul care ucide varianta Omicron

Cercetătorii au anunțat că acești anticorpi descoperiți pot neutraliza atât tulpina Omicron, cât și alte variante ale SARS-CoV-2, potrivit Medical Xpress.

Anticorpii identificați acționează prin țintirea zonelor din proteina spike a virsului, care nu suferă modificări prin mutații.

Potrivit conducătorului studiului, David Veesler, prin direcționarea anticorpilor împotriva proteinei spike, oamenii de știință ar putea fi capabili să conceapă vaccinuri și tratamente cu anticorpi, care ar funcționa nu doar împotriva variantei Omicron, dar și contra oricăror mutații care pot apărea în viitor.

„Această descoperire ne arată că, concentrându-ne pe anticorpii care vizează aceste poziții extreme ale proteinei spike, există o modalitate de a depăși evoluția continuă a virusului”, a spus David Veeser.

Veesler a coordonat cercetarea împreună cu Davide Courti de la Humabs Biomed, Vir Beiotechnology din Elveția. Rezultatele studiului au fost publicate pe 23 decembrie 2021 în revista Nature.

Cecrcetătorii au anunțat că varianta Omicron a coronavirusului are numai puțin de 37 de mutații ale proteinei spike, pe care o folosește pentru a se prinde de celule și de a le invada, apoi.

Acesta este un număr neobișnuit de mare de mutații ale unui virus, în lume. Se crede că aceste schimbări explică parțial de ce varianta Omicron a putut să se răspândească atât de repede, să infecteze persoanele care au fost vaccinate și să reinfecteze pe cei care au fost infectați anterior.

În studiu, s-a constatat că oamenii infectați anterior și cei care s-au vaccinat cu dozele Sputnik V, Sinopharm sau Johnson & Johnson au avut o capacitate redusă sau deloc, de a bloca varianta Omicron.

În schimb, persoanele care au primit două doze cu ser Moderna, Pfizer/BioNtech și AstraZeneca au păstrat o anumită activitate neutralizantă, deși redusă de 20 până la 40 de ori, mult mai mult decât la oricare alte seruri.

Leave a Reply