Stai departe de reporteri

Stateam si ma uitam la televizor. La unealta aia de plastic pe care toti o au in casa, dar nimeni nu recunoaste ca se mai uita la ea. Ca este, si va continua sa fie, in voga ca lumea sa spuna ca nu se uita la televizor, ca nu l-au mai pornit de ani, iar cand le calci pragul casei, observi ca urmareau ceva la tv.
Dar sa nu deviez. Ma uitam la televizor, colindam canalele, injuram emisiunile tampite. Chestii de rand. Si-am dat de o stire. Un accident cu victima petrecut in capitala, pentru ca o tanara trecuse printr-un loc nepermis si-o luase un sofer pe capota. Si-apare martorul, sa-l numim Georgel.
Adolescentul clasic, tip ok, obisnuit, imbracat firesc varstei. Ciulesc urechile, sa aflu si eu ce s-a petrecut, ca mie-mi plac astea. Si incepe Georgel sa descrie intamplarea, iar dupa cateva secunde se balbaie asa urat. Urat, dar urat de tot! “Vai de puii mei!”, zic, cu o mana-n cap. Si dupa ce m-am ras de Georgel saracu’ ceva vreme, m-am intrebat cum se poate intampla asa ceva?
Pentru ca in ciuda faptului ca tu vorbesti cursiv si limpede ca un uman obisnuit, poate ai o zi proasta, poate ca agitatia de la locul intamplarii iti transmite o stare de nelinistire care se poate rasfrange exact cand in fata ta e ciumpalacul-intervievator, ala care nu stie numai una si buna, care te filmeaza apoi pleaca.
Am sfarsit cu concluzia, oarecum banala, ca prin amalgamul de reporteri sunt infiltrati si astia wannabes, tarati prin toate scoli cu sila si cu casca, oameni care merg la locul unei intamplari, iau un interviu vai mama lui si pleaca inapoi la serviciu. Ajunsi acolo ii trantesc caseta producatorului de stiri pe masa, entuziasmati de altfel de cat de buni sunt ei in ceea ce fac.
Iar producatorii, niste profesionalisti si ei, de altfel, din lipsa de material, folosesc relatarea intamplarii de catre Georgel. Si-atunci, cel mai bine e sa refuzi reporterul care-ti cere sa descrii evenimentul la care ai luat parte involuntar, si nu numai, daca vrea sa iti ia un interviu.
In concluzie, de ce sa stai departe de reporteri? Ca sa fii suta la suta sigur ca nu te vei face de rusine cand deschizi gura. Singura ta scapare e sa fii beat! Atunci nu te feri de reporteri. Povestirea ta devine virala, iar tu o mini senzatie pe internet, asemeni tipului cu “fum, fum, fum! iese focu’! iese focu’!”.

Leave a Reply