Decizie pentru cei care locuiesc la bloc. Cum îi taxează Primăria

Locatarii mai multor blocuri din Ploiești au observat facturi mai mici la întreținere în luna octombrie, comparativ cu luna septembrie. Explicația principală adusă de administratorii de bloc este subvenționarea prețului gigacaloriei de către autoritățile locale începând cu 15 octombrie, ceea ce a dus la scăderea costurilor pentru agentul termic utilizat la încălzirea apartamentelor.

Octombrie a fost prima lună din sezonul rece în care facturile au inclus costul agentului termic pentru încălzirea apartamentelor. Deși s-a furnizat căldură doar pentru câteva zile, costul agentului termic a fost semnificativ mai mic datorită aplicării subvenției. În septembrie, însă, prețul apei calde nu a fost subvenționat, iar acest lucru a avut un impact considerabil asupra facturilor.

Aurel Răileanu, administrator de bloc, a explicat că întreținerea a fost mai mică în luna octombrie față de septembrie, iar explicația este simplă: din 15 octombrie a reintrat în vigoare prețul local la agentul termic, cu aplicarea subvenției, atât pentru apă caldă, cât și pentru căldură, scrie observatorulph.ro.

Scăderi semnificative ale facturii

În ceea ce privește exemplele de facturi, într-un bloc din zona Malu Roșu, un apartament cu două camere a avut în luna septembrie o factură de întreținere de 480 de lei.

În octombrie, însă, factura a scăzut la 417 lei, chiar dacă consumul de apă caldă a rămas aproape identic. Principalul factor al scăderii este costul mult mai mic al agentului termic, datorită subvenției.

Totuși, administratorii de bloc avertizează că diferențele de preț nu vor mai fi atât de evidente în factura de întreținere din luna noiembrie, care va include costul agentului termic pentru întreaga lună. În această perioadă, se estimează că prețul agentului termic se va menține la niveluri constante, datorită sprijinului continuu din partea autorităților locale.

Cum se va reflecta în factura de noiembrie

Un alt administrator de bloc a precizat că în factura aferentă lunii noiembrie, care ar urma să fie afișată după data de 15 decembrie, s-ar putea să nu se observe aceste diferențe, având în vedere că vorbim de prețul agentului termic pentru căldură aferent întregii luni.

Totuși, se estimează că facturile nu vor înregistra diferențe mari între noiembrie 2023 și noiembrie 2024, având în vedere menținerea prețului local de referință pentru agentul termic.

Leave a Reply