De veghe in lanul de secara de J.D. Salinger

Comunitatea Nationala Social creativa pe web m-a provocat saptamana trecuta sa va fac o recomandare de carte, un roman care m-a inspirat si care m-a modelat in copilarie. Dar alegerea, trebuie sa recunosc este una foarte grea. Adevarul este ca nu pot merge in nicio biblioteca din lume si sa arat cu degetul catre un singur roman care sa ma fi inspirat atat de profund in viata. Fiecare carte citita mi-a predat o lectie, fiecare roman m-a invatat ceva atat despre mine cat si despre lumea din jur.

Cu toate acestea, pot sa va prezint ultima carte citita care mi-a placut atat de mult incat o recomand tuturor celor din jurul meu. Aceasta este “De veghe in lanul de secara” de J.D. Sallinger, o carte total diferita de tot ceea ce am citit pana acum. Actiunea principala din acest roman este narata de catre Holden Caufield, un adolescent cu probleme de comportament grave care a fost exmatriculat din patru scoli. Acesta trebuie sa se intoarca acasa si sa se confrunte cu mustrarile care il asteapta acolo…

Dar inainte de aceasta el decide sa petreaca putin timp explorand liber si nestingherit marele oras New York. Pe parcursul calatoriei sale, el intalneste diferite personaje si trece prin mai multe intamplari, toate care il afecteaza profund emotional. Desi la prima vedere acest roman poate parea ca este o simpla relatare a intamplarilor lui Holden in New York, cartea este mai mult decat pare.

Finalul este de-a dreptul surprinzator, aceasta luand o turnura demna de Game of Thrones. Desi nu pot identifica un roman care m-a invatat si care m-a modelat, pot spune ca “De veghe in lanul de secara” este cu adevarat un roman care trebuie citit, atat pentru modul in care J.D. Sallinger prezinta lumea exterioara personajului cat si pentru lectiile de viata inedite predate mai ales in finalul cartii. Acum, fiind randul meu sa provoc un blog preferat sa recomande o carte vreau sa dau leapsa pe Casteluna!

Leave a Reply