DE CE a tăiat Sorin Cîmpeanu bursele elevilor: Peste jumătate aveau medii mai mari de 8,50, unii fiind încadrați în ANALFABETISM funcţional

„Bursa de merit a fost gândită pentru a stimula competiţie, performanţa şi învăţarea. Bursa de merit, odată cu stabilirea unui prag arbitrar, pentru că nota 8,50 este arbitrară şi-a pierdut din semnificaţie major, deoarece la finalul anului 2020-2021 an şcolar, 53 la sută din elevii României aveau medii mai mari de 8.50. Mai bine de jumătate. Atunci când ai mai bine de jumătate elevi care au depăşit acest prag de 8,50, printre aceştia numărându-se şi elevi care au fost, din păcate, încadraţi în analfabetism funcţional, este ilogic să consideri că în învăţământul din România avem elevi de top într-o proporţie mai mare de jumătate”, a declarat, joi seară, ministrul Sorin Cîmpeanu, la un post TV, în plin scandal al tăierii burselor de merit.

”Notele au fost irelevante nu din cauza elevilor, nu din cauza profesorilor, ci din cauza situaţiei generate de pandemie. Atâta timp cât dai notele în online şi nu ai nicio garanţie din partea celui care îşi răspunde din spatele ecranului, cu camera închisă, nu ai relevanţăla aceste note pentru că poate răspunde un frate, o soră, un părinte. Nu ai relevanţă la aceste note. Bursele de merit se acordă pe baza mediei din anul anterior. În anul anterior 347.000 de elevi au avut peste 9,50. Adică unul din patru elevi Burse de merit vor primi unul din patru elevi, adică 25 la sută. Toţi ceilalţi au la dispoziţie alte tipuri de burse”, a mai declarat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Sorin Cîmpeanu a anunțat că „ar fi bucuros” dacă elevii ar cunoaşte toate tipurile de burse. Acesta mai acuză elevii că nu cunosc tipurile de burse şi de aceea a izbucnit și scandalul în jurul burselor de merit.  ”Nici măcar elevii nu cunosc tipurile de burse , nu cunosc cuantumul burselor şi nu îşi cunosc suficient de bine drepturile. Fără doar şi poate este vina noastră, a Ministerului, că nu am reuşit să explicăm destul de bine  aceste lucruri şi am înţeles că trebuie să o facem mai bine. M-aş bucura, dacă reprezentanţii elevilor, cunoscând toate tipurile de burse, ar fi interesaţi de toate tipurile de burse, pentru că sunt şase la număr.

Sunt în primul rând bursele de performanţă care sunt destinate elevilor cu rezultate la olimpiade, sunt apoi bursele de merit cele care sunt acum în discuţie, un tip din şase, despre care o să  explic imediat, sunt apoi bursele de studiu care se dau de la media 7,50. Sunt disponibile. Sunt  bursele sociale, sunt bursele profesionale şi bursa bani de liceu. Toate aceste burse necesită finanţare. Bugetul a crescut faţă de anul  2020 de patru ori, faţă de anul 2021 am crescut cu 60 la sută, mai exact un plus de 400 milioane lei”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Cîmpeanu, răspuns HALUCINANT la scandalul modificării criteriilor de acordare a burselor de merit: “1 elev din 4 va primi bursă. Cred că sunt suficienți…”.

Elevii critică schimbarea pragului mediei pentru bursa de merit la 9,50, în loc de 8,50. 

Până la declarațiile controversate de astăzi, ministrul Sorin Cîmpeanu i-a acuzat pe elevii de gimnaziu și de liceu de mentalitate comunistă, afirmând că nu va fi „adeptul principiului comunist: dați mai puțin să ajungă la toată lumea”. 

Leave a Reply