Culmea războiului. 5 soldaţi israelieni, ucişi de tirurile propriilor tancuri, în Fâşia Gaza

Armata israeliană a anunţat că cinci soldaţi ai săi au fost ucişi de tirurile propriilor tancuri israeliene în nordul Fâşiei Gaza, într-unul dintre cele mai mortale incidente de acest gen de la începutul războiului împotriva Hamas, în octombrie, relatează BBC.

O anchetă iniţială a constatat că două tancuri au tras asupra unei clădiri din tabăra de refugiaţi Jabalia, unde se adunaseră trupele.

Forţele de Apărare Israeliene (IDF) au declarat că cinci soldaţi care serveau în Batalionul 202 al Brigăzii de Paraşutişti au fost ucişi în tabăra Jabalia miercuri seara ca urmare a tirurilor trase de propriille forţe. Două tancuri aflate în zonă au tras două obuze asupra unei clădiri folosite de comandantul adjunct al batalionului, potrivit unui comunicat. “Din investigaţia iniţială, se pare că luptătorii tancurilor, din compania ultraortodoxă de paraşutişti Hetz, au identificat o ţeavă de armă care ieşea de la una dintre ferestrele clădirii şi s-au îndrumat reciproc să tragă asupra clădirii”, se arată în comunicat.

Alţi şapte soldaţi au fost răniţi de tirul tancurilor, dintre care trei grav

Decesele au ridicat la 278 numărul soldaţilor israelieni ucişi de la începutul ofensivei terestre în Gaza, la 27 octombrie. Alţi 348 de soldaţi s-au numărat printre cele 1.200 de persoane ucise în atacul transfrontalier fără precedent al Hamas asupra sudului Israelului la 7 octombrie, care a declanşat războiul. De asemenea, unii au fost luaţi ostatici în Gaza.

De atunci, peste 35 270 de persoane au fost ucise în Gaza, potrivit Ministerului Sănătăţii din teritoriu, administrat de Hamas.

Potrivit site-ului IDF, 44 dintre soldaţii ucişi în Gaza până miercuri – 15% din total – au murit în urma a ceea ce descrie ca fiind “accidente operaţionale”. Douăzeci şi doi dintre ei au fost ucişi de “focuri prietene”, cinci au murit din cauza unor “nereguli de tragere”, iar 17 în urma unor “accidente”, inclusiv incidente legate de armament şi de busculadă.

Soldaţii israelieni au revenit în nordul Gaza săptămâna aceasta, după ce anterior se retrăseseră, spunând că Hamas s-a regrupat acolo.

Atât armata israeliană, cât şi aripa militară a Hamas au declarat miercuri că luptele din tabăra Jabalia şi din oraşul înconjurător se intensifică.

De asemenea, luptele au făcut ravagii şi în jurul oraşului Rafah din sud, de unde aproape 600.000 de persoane au fugit de la începutul operaţiunii israeliene în urmă cu 10 zile. Peste un milion de persoane strămutate se refugiaseră acolo.

Joi dimineaţă, agenţia oficială palestiniană de ştiri Wafa a raportat că au avut loc atacuri aeriene israeliene intense în zona străzii al-Hoja din tabăra de refugiaţi Jabalia, provocând “distrugerea completă” a acesteia. Între timp, cinci persoane au fost rănite într-un atac cu dronă în zona al-Faluja, a adăugat agenţia.

Aripa militară a Hamas a afirmat joi că a tras o rachetă antitanc asupra unui transportor de trupe israelian în zona blocului 2 din tabăra Jabalia şi că a vizat buldozere blindate cu dispozitive explozive la est de oraşul Jabalia.

Şeful Statului Major al IDF, generalul-locotenent Herzi Halevi, a declarat că forţele israeliene “lovesc pe scară largă şi puternic” în Jabalia.

“Vedem acolo încercări (din partea Hamas) de a opune rezistenţă şi de a reconstrui, prin urmare trebuie să ne ocupăm din nou de acest lucru şi să dovedim că ne vom întoarce de fiecare dată”, a adăugat el.

 

10 copii uciși într-un singur raid aerian

 

Wafa a citat, de asemenea, surse medicale care au declarat că peste 30 de civili, inclusiv 10 copii, au fost ucişi în lovituri aeriene israeliene asupra unor clădiri rezidenţiale din oraşul Gaza din apropiere. Fotojurnalistul Palestine Post, Mahmoud Jahjouh, şi mai mulţi membri ai familiei sale s-ar fi aflat printre cei morţi.

În ianuarie, IDF a redus operaţiunile din Jabalia, oraşul Gaza şi restul nordului ţării, după ce a declarat că a “dezmembrat” batalioanele Hamas din zonă. Dar acest lucru a lăsat un vid de putere în care gruparea a reuşit să se reconstruiască.

Aproximativ 300.000 de persoane blocate în regiunea devastată se confruntă, de asemenea, cu o “foamete în toată regula” din cauza lipsei de ajutoare, potrivit şefului Programului alimentar mondial.

În sudul Fâşiei Gaza, joi, noi lovituri aeriene israeliene au ucis cel puţin cinci persoane în sudul şi centrul oraşului Rafah, potrivit Wafa.

 

Israelul vrea reduta Rafah

 

IDF a ordonat evacuarea mai multor cartiere începând cu 6 mai, când a început ceea ce a numit “operaţiuni ţintite” împotriva Hamas în “zone specifice din estul Rafah şi din partea din Gaza a punctului de trecere Rafah”.

Israelul afirmă că trebuie să trimită trupe în oraş deoarece ultimele batalioane rămase ale Hamas au sediul acolo. Dar ONU şi puterile occidentale spun că un asalt total ar putea duce la victime civile în masă şi la o catastrofă umanitară.

Leave a Reply