Cine este omul din umbra lui Vladimir Putin care ține permanent legatura cu miliardarul american Elon Musk

La sfârșitul săptămânii trecute, Wall Street Journal a scris că Elon Musk, miliardarul american cu o influență extinsă asupra politicii americane, a fost în contact regulat cu președintele rus Vladimir Putin, de la sfârșitul anului 2022.

Dezvăluirea a venit la câteva săptămâni după informațiile conform cărora convorbiri similare ar fi fost efectuate de fostul președinte american Donald Trump, actualul candidat al Partidului Republican, care este puternic susținut de Musk.

Ambele dezvăluiri s-au concentrat pe presupusa linie directă de comunicare între Putin și cei care ar putea influența răspunsul SUA la războiul în curs al Rusiei în Ucraina.

Cu toate acestea, ele au menționat, de asemenea, mai multe personaje rusești care au scăpat de ochii publicului. Unul dintre presupusele puncte de contact ale lui Musk a fost un oficial rus mai puțin cunoscut, Serghei Kirienko, potrivit WSJ.

Necunoscut publicului larg din afara Rusiei, Kirienko, primul adjunct al șefului de cabinet al lui Putin, deține o influență enormă asupra efortului de război al Kremlinului și asupra controlului său asupra părților din Ucraina ocupate de Rusia.

El este, de asemenea, unul dintre cele mai clare cazuri de transformare a unui liberal rus într-un tehnocrat angajat de guvern și, ulterior, într-un pilon al regimului președintelui Putin.

De la tânăr reformator, la consilier al lui Putin

Serghei Kirienko nu este străin de politică. El a acceptat prima sa funcție guvernamentală în ministerul rus al Energiei, în 1997, conducând anterior compania petrolieră Norsi din orașul rus Nijni Novgorod. Apoi, în 1998, Kirienko a fost promovat prim-ministru rus într-o schimbare dramatică a guvernului.

Avea doar 35 de ani: cel mai tânăr premier din istoria țării.

La acea vreme, Kirienko era prezentat ca un „tânăr reformator” alături de politicieni precum Anatoli Ciubais și Boris Nemțov – cineva care ar putea aborda problemele economice grave ale Rusiei.

Dar mandatul lui Kirienko a fost de scurtă durată. La patru luni de la începutul mandatului său, o criză economică continuă a făcut ca Rusia să nu își plătească datoria.

În cele din urmă, a demisionat în august 1998, după ce Rusia a declarat un faliment suveran.

Cu toate acestea, fostul cel mai tânăr premier cu cel mai scurt mandat din istoria țării nu a terminat cu politica. A fost un susținător major al reformelor economice liberale.

Kirienko a continuat să lucreze îndeaproape cu Nemțov, fondând un partid politic, Uniunea Forțelor Dreptei, care a candidat la alegerile parlamentare din Rusia din 1999. Grupul s-a străduit să aibă un impact la urne și, un an mai târziu, Kirienko a acceptat în cele din urmă o serie de posturi de la noul președinte – Vladimir Putin.

În mai 2000, a fost numit trimis prezidențial în Districtul Federal Volga; cinci ani mai târziu, a fost numit șeful Rosatom, Agenția Federală pentru Energie Atomică a Rusiei.

Aceste posturi erau departe de centrele de decizie din Moscova, de care Kirienko era aproape la sfârșitul anilor 1990.

Cu toate acestea, după invadarea Ucrainei de către Rusia, în 2014, viața a doi foști aliați, Kirienko și Nemțov, a luat o întorsătură drastică.

Nemțov, pe atunci un critic vocal al regimului lui Putin, a fost asasinat lângă Kremlin în 2015. Un an mai târziu, Kirienko a devenit primul adjunct al șefului administrației lui Putin.

Maria Snegovaya, analist al Programului Europa, Rusia și Eurasia la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS), descrie ascensiunea lui Kirienko – și flexibilitatea sa ideologică – ca fiind tipice pentru carieriştii din Uniunea Sovietică.

Ea subliniază disponibilitatea lui Kirienko de a servi ca prim-secretar al Comitetului regional sovietic Komsomol chiar dacă URSS se dezintegra, notează Kyiv Independent.

„La acea vreme, oamenii care au intrat în sistem nu credeau în idealurile comuniste, dar erau și rămân oportuniști. Ei credeau în slujirea statului rus”, spune ea. „Acești indivizi ambițioși erau de obicei avizi să facă o carieră sub orice conducere, indiferent de idealuri sau valori specifice.”

De la începutul anilor 1990 încoace, Kirienko a rămas loial unui caleidoscop tumultuos de regimuri, de la guvernul pro-occidental al lui Elțin până la statul revanșist al lui Putin. Această dăruire față de stat, mai degrabă decât față de ideologie, este cea mai valoroasă pentru Kremlin. Mulți astfel de oficiali dornici și maleabili din punct de vedere politic stau acum în fruntea structurii de putere a Rusiei.

Pilon al regimului Putin

Nu numai flexibilitatea ideologică i-a permis lui Kirienko să înflorească sub un regim Putin, ci și capacitatea sa de a se reinventa în cadrul sistemului închis al Kremlinului. Sarcinile inițiale ale lui Kirienko s-au concentrat pe alegeri și politica internă. Dar, pe măsură ce atenția Kremlinului s-a mutat, birocratul acum în vârstă de 62 de ani a căutat și el să-și extindă domeniul, scrie Kyiv Independent.

Kirienko a devenit o figură cheie în administrarea zonelor ocupate de ruși din Ucraina, conducând lansarea unor referendumuri simulate. Publicația independentă rusă Meduza a raportat că Kirienko și-a asigurat acest post într-o întâlnire personală cu Putin însuși, unde și-a prezentat „viziunea” pentru noile teritorii ocupate.

Legăturile de familie extind, de asemenea, raza lui Kirienko. Fiul lui Kirienko, Vladimir, a fost numit, în decembrie 2021, la vârsta de 38 de ani, CEO al rețelei ruse de socializare VKontakte – o companie controlată la rândul său de Gazprombank, deținută de statul rus.

„Acest lucru demonstrează că Putin îl vede pe Kirienko drept asociatul său de încredere. Putin trebuie să găsească înlocuitori din cadre de încredere, iar moștenirea treptată a statutului este o caracteristică naturală a sistemelor neo-patrimoniale autocratice precum cel al lui Putin, care nu permit accesul străinilor”, spune Snegovaia.

Kirienko a jucat, de asemenea, un rol în politica digitală a Rusiei. În septembrie, Departamentul de Justiție al SUA l-a conectat public pe acesta cu 30 de domenii de internet, care aveau aparența unor site-uri americane legitime, dar care s-au dovedit medii de amplificare a propagandei ruse.

El se află în atenția oficialilor occidentali de ceva timp. Dacă informațiile WSJ sunt adevărate, apelurile telefonice ale lui Musk l-ar lega de un om care face obiectul unor sancțiuni din partea SUA, UE și Regatului Unit.

„Musk deține ceea ce este, probabil, cea mai influentă platformă de socializare în ceea ce privește accesul la oameni care formează opiniile cu privire la politica internă și externă”, spune Ruth Deyermond, lector în Securitate post-sovietică la King’s College din Londra.

„Faptul că cel care deține X ar putea fi în contact cu oficiali ruși, inclusiv cu persoane conectate cu conturi ce generează dezinformare pe X, este extrem de îngrijorător.”

Activitatea actuală a lui Kirienko într-o varietate de domenii îl face unul dintre birocrații cheie din Rusia lui Putin.

Potrivit experților, încercarea de a influența politica SUA față de Ucraina ar putea fi în atenția acestuia.

De partea cealaltă, Musk, contractor al guvernului SUA, este intens angajat în cursa pentru președinția SUA și el și-a exprimat ideile despre războiul Rusiei în Ucraina – opinii pe care mulți le consideră ca făcând ecou celor ale lui Putin și regimului său.

„Crimeea (ocupată) face parte oficial din Rusia, așa cum a fost din 1783 (până la greșeala liderului sovietic Nikita) Hrușciov”, a scris Musk, repetând narațiunea rusă conform căreia peninsula ocupată era rusă pentru a fi luată.

„Să-l convingi sau să-l încurajezi pe Musk să adopte punctul lor de vedere și să acționeze în moduri care le-ar fi favorabile, ar fi un succes enorm pentru guvernul rus.”

În cele din urmă, deși presupusul contact cu un om precum Kirenko – un tehnocrat fără convingeri politice declarate, un individ în general fericit să rămână în fundal – poate părea mai puțin sinistru decât întâlnirile cu figuri rusești mai vocale și mai agresive, natura fluidă și interconectată a guvernului autoritar al Rusiei înseamnă că orice legături ar putea prezenta riscuri.

„Rusia este un stat autoritar. Nu trebuie să faci parte din guvernul rus pentru a fi operațional în numele guvernului rus. Acest lucru este valabil în orice stat autoritar, dar este o problemă în special în Rusia”, spune Deyermond.

„(Se presupune că) Musk a vorbit cu oameni care fac parte din cercul mai larg al Kremlinului și care au fost văzuți că operează în moduri care avantajează guvernul rus. Chiar dacă nu a fost clar că acestea erau persoane pro-Kremlin sau agenți ai Kremlinului, (acestea sunt) de fapt, extensii ale politicii Kremlinului,” mai spune acesta.

Leave a Reply