Cercetătorii sunt tot mai aproape de vindecarea leucemiei

Leucemia mieloidă cronică (LMC) face ca măduva osoasă să producă prea multe celule albe din sânge, ceea ce poate afecta negativ producţia normală de celule sanguine. În timp, un deficit de celule sanguine se poate prezenta sub forma unei infecţii, a unei anemii sau a unor sângerări sau vânătăi inexplicabile.

 

Persoanele cu LMC ar putea, de asemenea, să resimtă disconfort sub coaste, în partea stângă a corpului, din cauza unei spline mărite.

Acum, cercetători australieni au dezvoltat un nou test pentru a prezice recidiva leucemiei.

 

Dr. Ilaria Pagani este prima autoare a unei lucrări de cercetare publicate în revista Blood. Ea spune că această reuşiută în cercetarea leucemiei mieloide cronice este rezultatul cumulării a şase ani de cercetări.

„Cu această reuşită, mutăm conversaţia pentru persoanele cu LMC de la una de control al bolii pe tot parcursul vieţii la una de vindecare”, a spus ea. „Cu ajutorul testului pe care l-am dezvoltat, putem estima cu un grad ridicat de precizie cine va avea o probabilitate excelentă de remisie definitivă”.

Cercetările privind LMC au făcut descoperiri care au salvat vieţi în ultimele decenii. La începutul anilor 1990, boala avea o rată medie de supravieţuire de mai puţin de cinci ani. Dezvoltarea inhibitorilor de tirozin-kinaze (TKI), ca tratament al leucemiei, a crescut dramatic ratele de supravieţuire, dar pentru mulţi pacienţi a provocat efecte secundare debilitante, pierzându-şi totodată şi eficacitatea, în timp.

Leave a Reply