Ce se ascunde sub cel mai bătrân copac din România. Misterul care roiește în jurul acestui arbore

Legenda lui Horea

Legenda care învăluie Gorunul lui Horea este profundă și captivantă. Potrivit spuselor locuitorilor din zonă, la rădăcinile acestui copac ar fi îngropată mâna dreaptă a lui Horea, liderul răscoalei din 1784 împotriva asupririi și nedreptății sociale. Această poveste plină de simbolism și sacrificiu adaugă o notă de solemnitate și respect față de memoria acestui erou național.

Martor al istoriei

Gorunul lui Horea a fost martorul unor momente istorice remarcabile pentru poporul român, arată click.ro. La umbra sa s-au luat decizii majore, s-au conceput planuri de luptă și s-au adunat voci ale dreptății și libertății. A fost locul de întâlnire al Sfatului Bătrânilor și al unor personalități marcante precum domnitorul Mihai Viteazul.

Rezistența în fața timpului

Copacul a trecut prin perioade dificile, dar autoritățile locale au intervenit pentru a-i prelungi viața și a-l proteja. Trunchiul original al copacului este acum acoperit de un sarcofag din beton, dar semnificația sa rămâne adânc ancorată în conștiința colectivă. 

Descoperirea recentă a unui vlăstar tânăr al gorunului reprezintă o „rază de speranță”, o continuitate vie a tradițiilor și a respectului pentru istoria și eroii neamului românesc.

Misterul care învăluie Gorunul lui Horea continuă să fascineze și să inspire. Indiferent dacă este adevărată sau nu legenda îngropării mâinii lui Horea, acest copac rămâne un simbol al identității și rezistenței poporului român. 

 

 

 

 

Leave a Reply