Cât poluează un baton de ciocolată? Dacă raportezi la o factură de întreținere, te iei cu mâinile de cap

Un studiu realiaat la Universitatea din Edinburgh în 2019 a estimat că un baton de ciocolată cu lapte echivalează cu 200 de grame de dioxid de carbon, în timp ce  un baton de ciocolată neagră provoacă 300 de grame. Aceasta înseamnă că, în comparație cu o gustare mai sănătoasă, cum ar fi, de exemplu, o banană, impactul ciocolatei asupra mediului este între 6 și 9 ori mai mare, scrie Imagine 5.

De ce are ciocolata o amprentă atât de mare? Una dintre cele mai mari probleme este că terenul folosit pentru cultivarea arborelui de cacao în Africa de Vest este adesea defrișat prin tăierea pădurilor. Companiile care vând ciocolată în Europa vor trebui să fie mai atente la acest lucru de la sfârșitul anului 2024, când va intra în vigoare o nouă regulă care cere vânzătorilor să se asigure că produsele lor nu provin din zone defrișate.O altă sursă majoră a poluării înglobate în producția de ciocolată vine de la lapte. Mai precis, de la vacile care-l dau și care sunt, potrivit tuturor studiilor, o sursă majoră de poluare cu gaz metan. În plus, pentru ca vitele să aibă pășuni cât mai extinse, se ajunge tot la defrișări.De asemenea, fabricarea ciocolatei necesită cantități mari de apă, ceea ce înseamnă un impact suplimentar asupra mediului în locurile în care este fabricată.

 

 

Dacă tragem linia, vom constata că ciocolată este unul dintre cele mai poluante produse alimentare pentru mediu, alături de carne.

Leave a Reply