Care sunt cele mai populare tipuri de măsline și ce efecte negative pot avea asupra sănătății

 

1. Măsline verzi vs. măsline negre

Măslinele verzi sunt culese înainte de a fi complet coapte, în timp ce măslinele negre sunt culese când sunt complet coapte. Ambele tipuri sunt bogate în antioxidanți, vitamina E și grăsimi mononesaturate sănătoase.

2. Măslinele Manzanilla

Aceste măsline mici și ușor alungite sunt originare din Spania și sunt adesea umplute cu ardei sau usturoi. Sunt populare pentru gustul lor ușor sărat și textura fermă.

3. Măslinele Kalamata

Originare din Grecia, măslinele Kalamata sunt mai mari, de formă alungită și au o culoare purpurie închis. Sunt cunoscute pentru gustul lor bogat și dulceag.

4. Măslinele Castelvetrano

Aceste măsline verzi, dulci și crocante provin din Sicilia și sunt apreciate pentru gustul lor delicat și textura fermă.

5. Măslinele Arbequina

Măslinele Arbequina sunt mici, rotunde și au o aromă bogată și fructată. Sunt adesea folosite în producția de ulei de măsline.

Impactul asupra sănătății:

În timp ce măslinele sunt, în general, considerate sănătoase datorită conținutului lor de grăsimi bune și antioxidanți, modul în care sunt procesate poate afecta valoarea lor nutrițională. Măslinele conservate în saramură pot avea un conținut ridicat de sare, ceea ce poate fi problematic pentru persoanele cu hipertensiune arterială sau pentru cele care încearcă să limiteze consumul de sodiu. De asemenea, măslinele conservate în ulei pot avea un conținut caloric mai ridicat.

Deși măslinele sunt o sursă excelentă de nutrienți și pot adăuga savoare multor preparate, este esențial să fim conștienți de modul în care sunt procesate și conservate. Alegerea măslinelor conservate în mod natural și limitarea celor cu conținut ridicat de sare sau ulei vă poate ajuta să vă bucurați de beneficiile lor fără a compromite sănătatea.

Leave a Reply