Caracatița din energie. Cum fac banii băieții deștepți care-i țin pe români în frig, dar le umflă facturile

Caracatița mafiei din energie era condusă de doi oameni de afaceri, Ion Eugen Petru și Ion Macovei, și doi funcționari din companiile de stat. Mai exact, Adrian Ecobescu este director al Centralei Termoelectrica Bucuresti Sud, care aparține de ELCEN, aflată în subordinea Ministerului Energiei.

 

Potrivit procurorilor, Ecobescu a primit de la Ion Eugen Petru suma de 10.000 de euro. În schimbul banilor, Ecobescu trebuia să emită un act ce intra în îndatoririle sale de serviciu.

Șefii acestor companii din domeniul energetic ar fi acceptat să primească mită în schimbul acordării unor contracte de milioane de euro, iar intermediarii urmau să primească și ei un procent din șpăgi.

Tot Ion Eugen Petru a mai dat 5.000 de euro mită către Iosif Chirică, director al Sucursalei Electrocentrale Rovinari, pentru emiterea unui act ce intra în îndatoririle sale de serviciu. Traseul banilor ar fi fost unul complicat, iar cei doi s-au întâlnit pe marginea unui drum, arată procurorii. Ion Eugen Petru i-ar mai fi dat peste 100.000 de euro lui Ion Macovei pentru trafic de influență asupra a două companii ale statului, pentru a obține contracte.

 

Primăria Capitalei, condusă de Nicușor Dan, are un rol indirect în corupția din energie, deoarece finanțează companiile care contribuie la creșterea artificială a prețurilor. Termoenergetica cumpără agentul termic de la centralele ELCEN, chiar dacă în casele oamenilor căldura și apa caldă ajung rar. În timp ce bucureștenii stau în frig, directorii din centralele ELCEN și alte companii fac afaceri cu firmele private pentru a frauda statul român.

Asta în timp ce Nicușor Dan, primarul capitalei, ignoră caracatița corupției din energie și anunță că vrea să cumpere ELCEN.

Leave a Reply