Avertisment MAE pentru românii care pleacă din țară. Ce este “MALARIA de import” și care sunt riscurile?

MAE aminteşte cetăţenilor români care urmează să efectueze o deplasare internaţională să se informeze asupra condiţiilor de călătorie în ţările pe care intenţionează să le viziteze, ca urmare a creşterii numărului de cazuri de îmbolnăvire cu ”malarie de import”, inclusiv a cazurilor care au dus la decesul persoanelor infectate.

”Specialiştii din cadrul structurilor de sănătate publică şi de implementare al Regulamentului Sanitar Internaţional – 2005 reiterează faptul că este de preferat ca înainte de efectuarea deplasării, cu 4-6 săptămâni, cetăţenii români să se adreseze unui cabinet de vaccinări internaţionale, în vederea obţinerii tuturor informaţiilor pentru menţinerea stării de sănătate pe parcursul călătoriei în anumite zone afectate de apariţia cazurilor de malarie”, arată MAE.

Astfel, ministerul recomandă cetăţenilor români să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică (https://www.insp.gov.ro) sau să acceseze paginile de Internet naţionale specializate: https://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori/535-cabinete-vaccinari-internationale/filehttps://www.insp.gov.ro/wp-content/uploads/2024/01/Lista-cabinetelor-de-vaccinari-internationale.pdf şi https://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori, precum şi a portalului Centrului European de Control şi Prevenire a Bolilor: https://ecdc.europa.eu/en/healthtopics.

 

Totodată, MAE recomandă consultarea paginii web https://www.mae.ro/travel-alerts şi reaminteşte cetăţenilor români care călătoresc în străinătate că au la dispoziţie serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.

Alertă după decesele provocate de malarie. Autoritățile sanitare recomandă vaccinarea pentru cei care pleacă în vacanțe exotice

 Vaccinarea este cea mai sigură metodă de a reduce riscul contaminării cu boli exotice precum malaria, au transmis autoritățile sanitare, după decesele în serie provocate de boala adusă din Africa. În acest context, specialiștii în sănătate recomandă consultații la medicul de familie. Ce i-a transmis Camelia Tișe soției lui Emil Boc, cu puțin timp înainte de a muri Ministrul Sănătății: „În fiecare an avem în România 20-25 de cazuri de malarie”

 

Leave a Reply