Lazile frigorifice reprezinta o alternativa ieftina la congelatoarele verticale si cele incorporate in combinele frigorifice. Raportul lor pret/volum imbatabil le pozitioneaza in preferintele celor care au de congelat cantitati mari de produse pe termen mediu sau lung. Insa contructia lor atat de diferita de cea a unitatilor verticale cere niste abilitati de organizare putin mai dezvoltate. O solutie simpla e utilizarea unor cutii de depozitare. Acestea pot fi cumparate din majoritatea magazinelor mari (Auchan, Kaufland, Dedeman, Ikea, etc.) si au preturi acceptabile pentru diverse volume.
Problema unei lazi frigorifice e spatiul mare initial nedelimitat, insa partitionarea lui cu ajutorul cutiilor de depozitare va elimina rapid aceasta frustrare comuna tuturor proprietarilor de astfel de lazi. Pentru aceasta solutie e recomandat sa cumparati cutii cu manere si de culori diferite, pentru a usura manevrarea si gasirea rapida a anumitor tipuri de produse.
Cutiile de depozitare vor veni inevitabil cu capace, un lucru bun deoarece pe ele se pot lipi etichete pe care sa se specifice continutul, data expirarii, si alte informatii utile. In lipsa cutiilor se pot improviza si separatoare din placaje de plastic, carton, sau ce mai aveti pe langa casa. Ar fi o varianta necostisitoare, insa nu ofera aceeasi manevrabilitate precum cutiile de depozitare.
O alta solutie la potentiala aglomeratie din lada frigorifica e depozitarea dupa tipul produsului. Intr-o parte carnea de pui, langa ea carnea de porc, in coltul opus legumele, branzeturile, etc., toate asezate in sectiuni distincte. Acest lucru va face gasirea produselor cautate foarte usoara, asezarea noilor cumparaturi rapida, si va ajuta la estimarea stocurilor ramase.
Pentru putina culoare produsele se pot depozita si dupa producator. Mancarurile grele sau cele voluminoase ar trebui depozitate pe fundul lazii frigorifice, insa indicat ar fi ca si acestea sa fie taiate mai intai in bucati mai mici si usoare. Desigur, mancarurile accesate des vor veni deasupra, sau, daca suntem la dieta, cat mai jos ca sa ingreuneze accesul la ele. Tot deasupra ar trebui sa stea si pungile si cutiile desfacute in prealabil, deoarece e usor sa uitam de ele daca devin ingropate sub alte produse luni de zile, riscand riscul iesirii din perioda de garantie si a deteriorarii lor.
O cutie de inghetata deschisa pusa deasupra va sari mereu in ochi la deschiderea lazii frigorifice. In cele din urma, indiferent ca vorbim de lazi frigorifice ieftine sau scumpe, mai mari sau mai mici, organizarea spatiului din interior reprezinta o prioritate ce nu implica foarte mult efort pentru a fi rezolvata, si nu trebuie sa ne speriem de ea. Desi poate parea dificil la inceput, rutina isi va spune cuvantul iar ordinea impusa initial va fi usor de mentinut.