Alegeri 2024. România VOTEAZĂ: Când se deschid secțiile și ce ALEGEM la scrutinul de duminică

Scrutinul de astăzi este de o importanță majoră, întrucât cetățenii își vor exprima opinia atât asupra celor care îi vor reprezenta în administrația locală, cât și asupra celor care vor apăra interesele României la nivel european.

Cetățenii români cu drept de vot care participă la alegerile locale 2024 vor pune ștampila pe candidații sau formațiunile preferate pentru pozițiile din administrația publică, într-un singur tur, respectiv:

primari/primari de sector – scrutin uninominal;consilieri locali – sistem electoral proporțional, cu liste închise (candidații și ordinea acestora pe liste sunt decise de partide);consilieri județeni/consilieri generali – sistem electoral proporțional, cu liste închise (candidații și ordinea acestora pe liste sunt decise de partide);președinți ai consiliilor județene/primarul general – scrutin uninominal.Alegeri 2024. Cum arată lista candidaților pentru București și care este ordinea lor pe buletinele de vot

În plus, alegătorii votează și formațiunea, alianța sau candidatul independent despre care consideră că îi va reprezenta cel mai fidel interesele la nivelul Parlamentului European.

Astfel, fiecare alegător din țară va primi cinci buletine – patru pentru aleșii locali și unul pentru eurodeputați -, pentru a le ștampila în cabinele de vot.

Alegeri 2024. Secție de votare într-o locație sinistră, într-un sat din Vrancea

Bucureștenii vor avea la îndemână 9 opțiuni de vot, duminică, 9 iunie, la alegerile locale pentru primăria Capitalei și pentru Consiliul General al Municipiului București.

Alegeri 2024. Cum arată lista candidaților pentru București și care este ordinea lor pe buletinele de votOrdinea candidaților pentru Primăria Generală a Capitalei pe buletinul de vot la alegerile locale 20241. Gabriela Firea – PSD;2. Sebastian Burduja – PNL;3. Mihai Enache – AUR;4. Dorin Iacob – Alternativa Dreaptă;5. Diana Șoșoacă – Partidul S.O.S. România;6. Cristian Popescu Piedone – PUSL;7. Alexandru Pânișoară – Partidul Ecologist Român;8. Nicușor Dan – independent, susținut de Alianța Dreapta Unită și REPER;9. Filip Constantin Titan – candidat independent.Ordinea partidelor pe buletinul de vot pentru Consiliul General al Municipiului București la alegerile locale 20241. PSD;2. PNL;3. AUR;4. Alternativa Dreaptă;5. Partidul S.O.S. România;6. PUSL;7. Alianța Dreapta Unită;8. Partidul Ecologist;9. REPER.

Duminică, secțiile de vot se vor deschide la ora 7:00 și vor rămâne deschise până la ora 22:00. Programul poate fi prelungit până la cel mult ora 23:59, dacă președintele secției de vot constată că sunt multe persoane la rând care nu ar putea să își exercite dreptul de vot până la ora 22:00.

Panică într-o secție de vot din Constanța. Președintele secției de votare a plecat acasă cu ștampilă cu tot

 

Leave a Reply