Alegeri 2024. Cine este marele câștigător al alegerilor europarlamentare

Așa cum era de așteptat, grupul Partidului Popular European va fi cel mai numeros în viitorul legislativ european, cu 181 de mandate, potrivit primelor proiecții prezentate de președintele Roberta Metsola, care s-a deplasat în Malta pentru a fi prezentă în această seară în Parlament.

Ascensiunea extremei drepte în Franța: Partidul Marinei Le Pen obţine mai mult decât dublu faţă de formațiunea lui Macron

Cu acest rezultat, PPE se află la doar un loc mai puțin decât rezultatul obținut în 2019. S&D este a doua grupare ca mărime, cu 135, menținându-și aproximativ dimensiunea. În bătălia dură pentru locul trei, liberalii cunoscuți sub numele de Renew Europe au reușit să-l cucerească, cu 82.

Olaf Scholz este în cădere liberă, după alegerile actuale. Germania vrea algeri anticipate

Gruparea de dreapta dură a Georgiei Meloni din Italia și naționaliștii polonezi ar fi pe locul patru în aceste proiecții, cu un loc mai sus decât sunt în prezent PE. Gruparea de extremă dreapta Identitate și Democrație ar urca, de asemenea, de pe locul al șaselea ca mărime, pe locul al cincilea, cu 62 de locuri, verzii au suferit o înfrângere urâtă, pierzând aproximativ 24 de locuri. Ei se situează pe locul șase, fiind urmați de gruparea Stânga, cu 34, în scădere cu câteva locuri.

Leave a Reply