A fost deschis primul automat de cartofi din România. Unde se află și cum funcționează

În localitatea Şinteu din judeţul Bihor, un fermier a luat o decizie inovatoare deschizând primul automat de cartofi din România. Inspirat de un dispozitiv similar întâlnit la un fermier din Austria, care își vindea produsele exclusiv prin intermediul automatelor, acesta a decis să adopte și el această metodă. Fermierul susține că investiția în automat i-a permis să își dedice mai mult timp muncii la câmp, în loc să stea toată ziua la tarabă pentru a-și vinde marfa.

Comuna Șinteu, aflată în județul Bihor, este renumită atât pentru comunitatea sa slovacă, cât și pentru faptul că producția de cartofi este predominantă în zonă. În fiecare toamnă, locuitorii se bucură de „Sărbătoarea cartofului”. Având în vedere această tradiție și importanța cartofilor pentru comunitate, nu este surprinzător faptul că un fermier din Șinteu a decis să deschidă primul automat de cartofi din România, oferind astfel localnicilor și turiștilor acces facil la produse proaspete și de calitate.

Risc de inundaţii, cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare, pentru râuri din 13 bazine hidrografice. Hidrologii au emis Cod galben și portocaliu

Potrivit fermierului Jaroslav Zetocha, automatul este practic un ansamblu compus dintr-un terminal de plată, unde se poate plăti cash sau cu card, și din mai multe boxuri/compartimente grupate, unde se pun produsele pentru vânzare. Partea din față a boxului este din policarbonat. Cumpărătorul vede ceea ce cumpără și, în același timp, oferă rezistență și durabilitate. După selectarea numărului care apare pe box, cumpărătorul își alege modalitatea de plată (cash/card), achită produsul, iar după ce plata este acceptată, lumina interioară se stinge, ușa se deschide și produsul se poate ridica.

Este foarte asemănător cu easyboxurile, cu care s-a obișnuit lumea deja foarte bine.

„Investiția este compusă din automatul cu 36 de compartimente, căsuța din lemn, cât și amenajarea unei parcări. În total, estimez că am investit suma de aproximativ 15.000 de euro”, a declarat  fermierul pentru Transilvania Business.

Atac cibernetic în 18 spitale din România. Nu se pot înregistra serviciile medicale, camerele de gardă sunt pline de pacienți

Acesta spune că ideea cu automatul de cartofi i-a apărut de mai demult, dar nu găsea așa ceva în România. În prima fază s-a gândit la un fel de dozator de cartofi, așa presupunea că ar fi mai ok.

„În ultima perioadă s-au schimbat foarte mult obiceiurile cumpărătorilor. Dacă mai demult venea lumea și își cumpăra cartofii toamna pe întreg sezonul de iarnă, acuma, oarecum s-a obișnuit cu moda aceasta de la supermarket. Își cumpără o cantitate mică, pentru o săptămână două, cât să-i ajungă. Și vă dați seama, tu ca fermier, rămâi ocupat toată ziua cu vânzarea, în loc sa te ocupi cu munca la câmp”, povestește Jaroslav Zetocha.

În timpul unei vizite în Austria, Zetocha a cunoscut un fermier care utiliza automate similare în mai multe locuri pentru a-și vinde produsele exclusiv prin intermediul lor. Inspirat de această idee, fermierul cu inițiativă a achiziționat un automat de la un distribuitor local din România și l-a instalat în curtea sa, lângă drumul național care traversează localitatea. A construit o căsuță de lemn pentru a proteja automatul și a demarat vânzarea produselor sale. Acum, își dorește să mai achiziționeze câteva automate echipate cu sisteme de răcire și are în plan să colaboreze cu un partener local care cultivă alune, zmeură și afine.

Nepotul deputatului PSD Daniel Ghiță este dat dispărut. Politicianul aduce acuzații grele polițiștilor

„Acum avem de la ei alune coapte, alune în ciocolată sau caramel – ceva dulce pentru clienții noștri. Iar din sezonul de vară dorim să vindem zmeura și afine proaspete. Cu siguranță, pasul următor o să fie un automat mai aproape de clienții de la oraș”, a mai spus fermierul cotidianului de afaceri.

Întrebat dacă nu-i este frică de vandalizarea automatului, fermierul spune că trăiește într-o localitate liniștită și niciodată nu a simțit frica pentru siguranța sa sau a bunurilor sale.

„Până nu demult, când erai plecat de acasă, puneai mătura în ușă să știe toți care vin că nu ești acasă și nici nu trebuie să încui ușa. Dar cum nu există pădure fără uscături, ne-am asigurat în privința vandalizării automatului. Paradoxul este ca 90% din tranzacții se fac cu cardul, iar de la cei foarte puțini care plătesc cash, peste noapte nu rămân niciodată bani în automat. Căsuța este supravegheată video, iar automatul are un sistem complex de închidere și monitorizare. Automatul este situat lângă casa unde stăm, așa că are asigurată și firmă de pază nonstop”, precizează Jaroslav Zetocha.

Tarom, pe cale să primească un ajutor de 80 de milioane de euro. Anunțul lui Grindeanu

Leave a Reply