A ajuns domnitor în Țările Române deși știa să-și scrie doar numele! Domnia sa a fost marcată de mari controverse: decizia care i-a întunecat reputația

Constantin Cantemir s-a născut în 1612 în satul Silișteni, din Țara de Jos a Moldovei. Deși s-a aflat la conducerea principatului abia la o vârstă înaintată, având 73 de ani la momentul accesului la tron, a reușit să devină cel mai bătrân domnitor din istoria Țărilor Române, potrivit Click.ro.

Originea și familia sa au fost subiect de dezbatere printre istorici, unele surse indicând o ascendență tătărească, în timp ce altele susțin că provenea dintr-o familie de boieri din Moldova. Căsătoria sa cu Ana Bantâș, dintr-o familie de boieri influenți, a consolidat și mai mult poziția sa în societatea moldovenească.

Era analfabet, știa doar să-și scrie numele

Deși era practic analfabet și știa doar să-și scrie numele, Constantin Cantemir a avut grijă să ofere o educație solidă fiilor săi, Antioh și Dimitrie. Gestul său avea să aibă consecințe remarcabile, deoarece Dimitrie Cantemir avea să devină unul dintre cei mai importanți cărturari ai vremii, cunoscut pentru lucrările sale în domeniul istoriei, filosofiei și muzicii.

Domnia lui Constantin Cantemir a fost marcată de implicarea în politica externă a Moldovei și de relațiile tensionate cu Imperiul Otoman. El a reușit să obțină sprijinul otomanilor pentru a urca pe tron, dar a trebuit să navigheze cu atenție într-un mediu politic complicat.

Unul dintre momentele semnificative ale domniei sale a fost salvarea haremului sultanului otoman Mahomed al IV-lea de la o capturare poloneză, ceea ce i-a adus favorul otomanilor și accesul la tronul Moldovei.

Cu toate acestea, domnia sa a fost umbrită de un incident tragic: execuția fără judecată a marelui cărturar și boier Miron Costin, pe care Constantin Cantemir l-a bănuit de complot împotriva sa. Execuția brutală a lui Costin a stârnit multe critici și i-a întunecat reputația.

Cu toate acestea, Constantin Cantemir a rămas în istorie ca unul dintre cei mai bătrâni domnitori din Țările Române și un personaj intrigant al epocii. Moartea sa în timpul domniei a fost un eveniment rar printre domnitorii români, iar amintirea sa a rămas vie în conștiința colectivă a poporului român, mai arată sursa citată.

Leave a Reply